Ympärileikkaus

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ympärileikkaus

Asiallinen foorumi miesten ja poikien ympärileikkauksesta. Äänessä ovat ympärileikatut miehet itse.

Tämä foorumi on vielä työn alla, tule pian uudestaan!

Viimeisimmät aiheet

» Ympärileikkaustyylit - eli miksi kaikki eivät näytä samanlaisilta
Miksi ympärileikkauksia tehdään? EmptyKe Syys 23, 2015 12:21 am kirjoittaja Tuomas

» Ympärileikkauksen hyödyt ja haitat
Miksi ympärileikkauksia tehdään? EmptyTi Syys 22, 2015 6:08 pm kirjoittaja Tuomas

» Kannattaako tänne rekisteröityä? Miksi?
Miksi ympärileikkauksia tehdään? EmptyTi Syys 22, 2015 5:07 pm kirjoittaja Tuomas

» Onko tämä joku homo- tai seksifoorumi?
Miksi ympärileikkauksia tehdään? EmptyTi Syys 22, 2015 4:44 pm kirjoittaja Tuomas

» Kuka tätä foorumia ylläpitää
Miksi ympärileikkauksia tehdään? EmptyTi Syys 22, 2015 4:32 pm kirjoittaja Tuomas

» Miksi ympärileikkauksia tehdään?
Miksi ympärileikkauksia tehdään? EmptyMa Syys 21, 2015 11:46 pm kirjoittaja Tuomas

» Mistä ympärileikkauksessa on kysymys?
Miksi ympärileikkauksia tehdään? EmptyMa Syys 21, 2015 10:05 pm kirjoittaja Tuomas

Avainsanat

Äänestys


  Miksi ympärileikkauksia tehdään?

  Tuomas
  Tuomas

  Viestien lukumäärä : 7
  Points : 21
  Reputation : 0
  Join date : 19.09.2015
  Paikkakunta : Helsinki
  21092015

  Miksi ympärileikkauksia tehdään? Empty Miksi ympärileikkauksia tehdään?

  Viesti kirjoittaja Tuomas

  Ympärileikkaus voidaan tehdä ainakin uskonnollisista, kulttuurisista, lääketieteellisistä tai henkilökohtaisista syistä.

  Suurin osa maailman ympärileikkauksista tehdään uskonnollisista syistä. Suurista uskonnoista islam ja juutalaisuus edellyttävät miespuolisilta jäseniltään ympärileikkausta. Juutalaisuudessa säännöt ovat tarkkoja ja tulevat Vanhan Testamentin teksteistä: jokainen miehenpuoli tulee ympärileikata kahdeksan päivän ikäisenä. Juutalaisilla onkin kastetta muistuttava rituaali brit mila, johon liittyy mohelin suorittaman ympärileikkauksen lisäksi perheen juhla-ateria.  

  Islaminuskon ympärileikkausvaatimus ei löydy Koraanista, vaan se perustuu pyhiin  haditheihin ja sunniin. Ympärileikkauksella ei ole rituaalista merkitystä, mutta kunnon muslimin tulee se kuitenkin puhtaussyistä itselleen ja pojalleen tehdä. Leikkaus voidaan tehdä joko vastasyntyneelle tai vähän isommalle pojalle, yleensä se kuitenkin tehdään ennen murrosikää. Paikallinen kulttuuri määrittää käytännössä iän ja käytänteet. Koska leikkaus itsessään ei ole uskonnollinen rituaali, se voidaan tehdä toimenpiteenä sairaalassa tai yksityisklinikalla, jos tähän on varaa ja mahdollisuus. Usein ympärileikkausta juhlistetaan perhepiirissä mm. juhlapukeutumisella ja lahjoilla - onhan pojasta tullut mies.

  Syyt ympärileikkaukseen voivat olla myös kulttuurisia. Joissakin maissa pojat ympärileikataan, koska se on yksikertaisesti tapana. Ympärileikkaamattomuus saattaa olla este seurustelulle tai avioliitolle tai muuten sosiaalisesti hankalaa. Näin on asian laita mm. useissa mustan Afrikan maissa, Etelä-Koreassa ja Filippiineillä.

  Ehkä tunnetuin esimerkki kulttuurisesta ympärileikkausnormista on kuitenkin USA: jopa 80% amerikkalaisista miehistä on ympärileikattuja. Ympärileikkaus tehdään yleensä synnytyslaitoksella rutiinitoimenpiteenä. USA:ssa ympärileikkausta on perusteltu lähinnä hygienia- ja terveyssyillä. Sitä on myös viime aikoina alettu yhä enemmän kritisoida, eikä vastasyntyneitä enää ympärileikata yhtä säännönmukaisesti kuin 70-luvun huippuvuosina, jolloin 91% vastasyntyneistä pojista ympärileikattiin synnytyssairaalassa. Ympärileikkaus on kuitenkin edelleen erittäin yleinen valkoihoisten ja afroamerikkalaisten keskuudessa, mutta harvinaisempi Etelä-Amerikasta tulleilla.

  Amerikkalaisten  ympärileikkausboomilla on sattumoisin kyseenalaiset juurensa 1800-luvun englanninkielisen maailman viktoriaanisessa puhtausajattelussa, jossa ympärileikkausta suosittiin mm. siksi, että sen ajateltiin vähentävän poikien "haitallista" masturbointia, joka taas olisi johtanut mm. mielenvikaisuuteen. (Ympärileikatut miehet ja pojat onneksi tietävät, että esinahan poistolla ei  onneksi ole itstyydytystä estävää vaikutusta.)  Joka tapauksessa britit, kanadalaiset ja suurelta osin myös australialaiset ovat sittemmin luopuneet poikien universaalista ympärileikkaamisesta - toisin kuin siis yhdysvaltalaiset.

  Suomessa yleisin syy ympärileikkauksen tekemiseen ovat lääketieteelliset syyt. Tavallisin syy on esinahan ahtaus (fimoosi), jolloin esinahka on niin ahdas, ettei sitä voi vetää pois terskan päältä. Joskus ahdasta esinahkaa on mahdollistaa venyttää väljemmäksi, mutta aina tämä ei ole mahdollista. Muita esinahkavaivoja voivat olla parafimoosi, liian runsas esinahka ja eräät ihosairaudet.  Ympärileikkaus luonnollisesti poistaa esinahkavaivat tehokkaasti ja lopullisesti. Tarkkoja tietoja ympärileikkausten määrästä Suomessa ei ole saatavana, mutta on arvioitu, että 1-3% suomalaisista miehistä ympärileikataan jossain elämänsä vaiheessa lääketieteellisistä syistä.

  Henkilökohtaiset syyt ovat yleinen, mutta harvoin esiin nostettu syy ympärileikkaukselle. On miehiä, jotka hakeutuvat ympärileikkaukseen esteettisistä, hygienisistä tai seksuaalisuuteen liittyvistä syistä. Halu tulla ympärileikatuksi voi olla samanlainen mielentila kuin halu hankkia tatuointi tai lävistys. Ympärileikkaus voi olla osa oman kehon haltuunottoa. Kyseessä voi olla omaan terveyteen liittyvä päätös, jonka mies tekee punnittuaan mielessään leikkauksen etuja ja haittoja. Jonkun mielestä taas paljas terska yksinkertaisesti näyttää paremmalta.

  Suomen julkinen terveydenhuoltojärjestelmä hyväksyy käytännössä ainoastaan lääketieteelliset syyt ympärileikkaukselle. Muista syistä ympärileikkaukseen haluavan tulee hakeutua yksityisen sairaanhoidon piiriin.  Poikien ympärileikkaukset ovat Suomessa laillisia, kunhan ne tehdään valvotuissa olosuhteissa lääketieteen ammattilaisten toimesta ja molempien vanhempien suostumuksella. On tärkeää huolehtia, että ympärileikkaus tehdään aina turvallisissa olosuhteissa.

  Miksi ympärileikkauksia tehdään? Wqp83
  Jaa tämä artikkeli: redditgoogle

  Ei kommentteja.


   Kellonaika on nyt Ma Kesä 14, 2021 1:31 am